Wednesday, September 17, 2014

Kõrvitsaquiche

Hiljuti leidsin Maksimarketist müügilt Hokkaido kõrvitsa, millest kirjutatakse natuke siin artikli lõpus ja pikemalt, aga inglise keeles siin. Põhimõtteliselt on tegu väikese kõrvitsaga, mis näeb ilus välja ja maitseb hästi. Erinevalt tavalisest kõrvitsast on hokkaidode koor õhuke ja söödav, aga viljaliha pole põrmugi vesine ega kiuline. Kuigi hokkaido lahkamine oli paras jõuproov ja võitlus, sest meile sattunud eksemplar oli kivikõva (pole aimugi, kas nad on alati nii kõvad või on mõni natukene pehmem), läks ta tükeldatud kujul vähese veega hautades sama ruttu pehmeks nagu iga muugi kõrvits, ja maitses tegelikult pareminigi.

Mina tegin oma hokkaidost quiche'i - ja palun ärge küsige, kuidas quiche eesti keeles on, ma ei mäleta!

Taina jaoks läks tarvis 200 g jahu, 100 g võid, 3 spl vett ja näputäis soola. See kõik tuli mätsida pallikeseks ja soovitatav oleks natukeseks ajaks külmkappi panna (huvitav, kuidas kõigil neil retseptikirjutajatel külmkapis nii palju ruumi on?). Pärast tuleb tainas muidugi vormi põhja lapikuks venitada ja vaadata, et servad ka jääksid. Võib väga õhukeselt.

Täidise tarbeks tükelda kõigepealt oma kõrvits. Kui on hokkaido, siis on üks paras, kui muidukõrvits, siis arvesta tükke umbes kilo jagu. Haki ka üks sibul ja suurem peotäis sinki. Hauta seda kõike pannil, mina lisasin natuke vett ka, sest hokkaido kippus esialgu vägisi pruuniks minema, hoopiski mitte pehmeks.

Eraldi kausis klopi segi täismehe peotäis (või kaks) riivitud juustu, kaks muna, 200-300 g hapukoort ja kui on, siis ka pool tassi vahukoort. Mul vahukoort polnud, aga sai ikka kena. Lisa juustu-muna-kooresegule näiteks soola ja tüümiani, aga võib ka pipart, muskaatpähklit, basiilikut - kuidas meeldib. Nüüd sega muna-juustusegu kõrvitsa-singiseguga ja tõsta kõik taina peale vormi. Soovitatav on kasutada suuremat sorti tordivormi, sest seda kõike on palju.

Lõpuks läheb vormitäis 200'C juurde ahju ja veedab seal umbes 45 minutit. Isegi Lillebror ütles, et talle maitseb see nii väga!

No comments:

Post a Comment