Monday, November 4, 2013

Õiget raamatut on vaja. Teine osa.

Jõugu Juht sai lugemispisiku külge Heiki Vilepi raamatutest. Nüüd, poolteist aastat hiljem, närib ta end läbi "Eragonist". Tundub, et läks hästi - küll ta jõuab ka tõsisemate raamatuteni.

Unistaja kurtis veel mõne päeva eest, et kõik muudkui sunnivad teda lugema ja kõik raamatud on kole igavad. Üsna raske on tõesti, kui oodata, et põnev hakkaks esimesest lausest alates - sageli on raamatus terve esimese lehekülje jooksul juttu, mis raamat see sihukene on ja kes selles tegutsevad. No ei ole põnev, eriti kui olla esialgu väga aeglane lugeja!

Laupäeval käis Unistaja taas pahuralt ringi ega teadnud, mida teha. Raamatuid vaatas küll, aga lugemiseni asi ei jõudnud. Lõpuks võtsin elutoa raamaturiiulist - sest lastetoas magas Lillebror parajasti lõunaund - mõned raamatud ja pakkusin talle. Durrelli "Kõnelev karp" ja Herrioti "Koerajutud" ei ahvatlenud, aga Pratchetti "Hämmastav Maurice ja tema õpetatud närilised" sobis. Kas kassipildi pärast kaanel või sellepärast, et võeti emme-issi riiulist, ei tea. Igatahes toimuvad sündmused kolmandat päeva nii: Unistaja tuleb, raamat näpus, ja küsib selle kohta midagi. Sügeleb, sügeleb, kuni temalt lõpuks küsitakse, kas ta tahab emmele ette lugeda. "Jaa!" hüüab Unistaja ja loeb paar-kolm lehekülge. Komistades ja aeglaselt, aeg-ajalt korrigeerimist vajades, aga loeb ja rõõmuga!

Selle raamatu eripäraks on, et ta tõesti lükkab lugeja otse sündmuste keerisesse. Ei mingit pikka sissejuhatust ega tegelaste tutvustamist, hakkad lugema ja juba paar lehekülhe hiljem ongi teeröövlil püksid rotte täis. Veel on selle raamatu, aga võib-olla üldse inglise keelest tõlgitud teoste eelis lühikesed sõnad. Esimeseks iselugemise-raamatuks valis Unistaja poest "Toometondu". Tore lugu, aga kui pikad sõnad!

Omast vabast tahtest ja niisama ajaveetmiseks Unistaja veel raamatuid ei loe. Kuna ta on tänase päeva seisuga ka alles 7 aastat, 2 kuud ja 2 päeva vana, ei ole see probleem. Küll muutuvad ka teised raamatud põnevaks.

No comments:

Post a Comment