Wednesday, August 22, 2012

Raamatud, mida lastele lugeda

Sõbranna K. korduval nõudmisel püüan tekitada nimekirja raamatutest, mida olen oma lastele lugenud. Nimekiri tuleb kindlasti poolik ja saab edaspidi täiendatud, sest hetkel toimub lastetoas Lõunauni, tuntud ka kui Õnnis Vaikusehetk, mida ei tohi mingi raamaturiiulis sorimisega segada. Kirjutan praegu mälu järgi, uuemate raamatute puhul lisan lingi, mis ei ole mõeldud ühe või teise raamatukaupmehe reklaamiks.

Päris titeraamatuid olen ma lastele ette lugenud väga vähe. Kohe kuidagi ei kisu lugema teksti stiilis "Auto teeb põrr-põrr, traktor teeb ka põrr-põrr." Titeraamatuid on meil lugenud Vanaema, kes üsna lastepärasel moel hindab pilti tekstist enam. Pealegi olid kõik kolm noormeest raamatuhuvi ja pildivaatamise-kannatuse tekkimise hetkel juba eas, kus minu arvates võiks laps vabalt kuulata ka tõelist lugu. Sisuliselt alustasimegi pikema tekstiga pildiraamatutest. Kusagilt jäi silma ka soovitus alati ette lugeda vanima lapse tasemel. Igaks juhuks teen aeg-ajalt põikeid ka Lillebrori tasemele, suurtel poistel pole paljupildiliste raamatute vastu ka midagi.

Pildiraamatutest on meil sobinud:
  • Laura lood. Minule isiklikult väga ei meeldi pildid, kus väikesed tüdrukud iialgi seelikut ega kleidikest ei kanna, aga poisid olid vaimustuses. Jutud on mõnusad ja sisukad.
  • Pettsoni ja Finduse raamatud. Geniaalsed.
  • Mamma Muu. Neid meil endal ei olegi, aga kusagilt sai laenatud ja väga toredad on. Illustraator on sama, kes Pettsoni ja Finduse puhul.
  • Väike Vares. Kuuldavasti olevat tema lugudest paar tükki ka eesti keeles olemas, aga mina loen saksakeelseid raamatuid eesti keeles ette.
  • Väga näljane röövik. See on pildiraamatuklassika, millest ma praegu isegi ei tea, kas seda eesti keeles on või mitte.
  • Auruvedur Thomas. Unistajal oli mingil hetkel suur rongihuvi, siis sobis see raamat väga hästi.
  • Liisu, tuletornikass. Ilusad pildid ja armas lugu.
  • Kapten Sharky lood. No piraadid ju! Aga head piraadid, kes lahendavad olukordi sõbralikult.
  • Salaagent Morrise lood. Väga põnev! Seiklused, mis lõpevad hästi.
  • Mauri Kunnase pildiraamatud. "Jõuluvana" peab jõulude eel igal juhul ette lugema, aga ka niisama on neis raamatutes hulganisti vaatamist ja muhelemist.
Nagu näha, olen ma võrdlemisi margi- ja autoritruu emme. Pildiraamatuid on meil iseenesest veel, aga need ei ole ei poistes ega minus tekitanud mingit kuigi tugevat emotsiooni. Huvitaval kombel ei sobinud poistele "Pokuraamat". Peaks tegelikult uuesti katsetama, äkki nüüd juba sobib - aga on ka täiesti võimalik, et selles loos on liiga vähe madinat ja kraaksumist. Ettelugemise oluline osa on nimelt iga tegelase erinev hääl, ja pikema raamatu puhul peavad vaesel emmel kõik hääled mitu õhtut järjest peas püsima ...


No comments:

Post a Comment